Terug naar de homepagina
Alles wat je moet weten over tandpasta voor kinderen - Thumbnail

Alles wat je moet weten over tandpasta voor kinderen

Alles over tandpasta voor kinderen

In dit artikel zullen we je uitgebreid informeren over tandpasta voor kinderen. En daar is veel over te vertellen, want er zijn heel veel verschillende tandpasta’s speciaal ontworpen voor de jonge tanden. Wat zijn de verschillen tussen tandpasta’s voor kinderen, we vertellen alles over fluor, wat is de RDA waarde, wat zit er in tandpasta, wat is het verschil tussen reguliere- en natuurlijke tandpasta en zelfs een recept om zelf tandpasta te maken.

De keuze van een tandpasta voor kinderen is persoonlijk of op advies van de kindertandarts.

Tegenwoordig is de keuze in tandpasta voor kinderen groot: er is nu een tandpastasoort voor elk probleem:

Wat zit er eigenlijk in tandpasta voor kinderen?

Er is veel keuze in soorten tandpasta voor kinderen en prijsklasse. Er zijn speciale kindertandpasta’s en natuurlijke tandpasta’s speciaal ontwikkeld voor de jonge tanden. We zien een trend van steeds meer natuurlijke tandpasta’s voor kinderen op de markt. Deels kiezen ouders hiervoor omdat meer bekend is over hoe stoffen werken en welke invloed ze hebben op de algehele gezondheid van hun kinderen. Stoffen worden opgenomen via het slijmvlies in het lichaam waardoor steeds meer ouders kiezen voor een natuurlijke tandpasta voor hun kinderen. Wat je kiest is een persoonlijke keuze of een advies van de kindertandarts.

Fluor voor gezonde kindertanden

Welke fluoride is het beste voor kinderen?

Er bestaan vele soorten fluoride speciaal ontwikkeld voor kinderen. Wat is de werking van Fluoride? Welke fluoride is nu het beste voor kinderen? Wat is het Fluoride advies voor kinderen? In Nederland kennen we de volgende fluoride-varianten: natriumfluoride, natriummonofluorofosfaat, aminefluoride, tinfluoride of combinaties van fluoride. Heeft het mengen van stoffen van bewezen werkzame stoffen een vermenigvuldigde werking? Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Het wil niet zeggen dat stoffen in elkaars aanwezigheid goed werkzaam zijn en misschien zelfs wel slechter. Bij kindertandpasta’s met meerdere actieve ingrediënten lijkt het raadzaam om te kiezen voor een tandpasta van een betrouwbaar merk dat onderzoeksresultaten kan laten zien.

Gaatjes voorkomen met fluoride

Een recent systematisch literatuuronderzoek concludeerde dat er geen verschillen zijn in het voorkomen van gaatjes in het glazuur door verschillende soorten fluorideverbindingen. Echter, fluoride en kindertandpasta kan meer dan alleen gaatjes voorkomen. Tinfluoride en aminefluoride hebben beide een anti-bacteriële werking. Deze twee worden ook wel gecombineerd in een tandpasta voor kinderen. Dit zou tandvleesontsteking kunnen tegengaan. Helaas kunnen kindertanden verkleuren door de tinfluoride. De toevoeging van natriumhexametafosfaat voorkomt dit. Tinfluoride in combinatie met natriumhexametafosfaat vertoont volgens onderzoek duidelijk minder oplossingen van het glazuur van het worteloppervlak vergeleken met natriumfluoride met evenveel deeltjes fluoride in de tandpasta.

Tinfluoride aanslag op kindertanden

Het worteloppervlak van kindertanden komt bloot te liggen door slijtage en/of tandvleesontsteking. Met name bij kinderen komen gaatjes in het worteloppervlak veelvuldig voor omdat dit relatief zacht en makkelijker oplosbaar is. Een andere kindertandpasta voegt aminefluoride toe om de aanslag van tinfluoride te voorkomen. Hierop is geen toegevoegde waarde gevonden tegen gaatjes in de wortels of in het glazuur ten opzichte van natriumfluoride. Tinfluoride kan naast bescherming tegen gaatjes bij kinderen ook bescherming bieden tegen tanderosie en tegen koude-gevoeligheid.

RDA waarde voor kindertandpasta

RDA waarde speciaal voor kinderen; hoe schurend is de kindertandpasta?

Elke kindertandpasta heeft een schurend effect in lichte of hogere mate. Hoe schurend een tandpasta is wordt uitgedrukt in de RDA waarde, Relative Dentin Abrasivity (letterlijk vertaald: relatieve dentale schurende eigenschappen).

De RDA-waarde is een indicator en geen exacte voorspeller van de mate van slijtage die de tandpasta in de kindermond veroorzaakt. Dit komt omdat er meer factoren een bepalende rol spelen zoals de invloed van het speeksel (bijvoorbeeld neutralisatie van de pH van de pasta en de verdunning van de pasta), de wijze van poetsen (frequentie, kracht en ook de lengte van de poetsbeweging) en het type kindertandenborstel (bijvoorbeeld: dikte van de haartjes en de hardheid van de borstel).

“Het zou goed zijn als de RDA-waarde op de kindertandpastaverpakking wordt vermeld”, zegt Cor van Loveren, hoogleraar (em.) preventieve kindertandheelkunde.

 

Kindertandpasta

RDA-waarde

Poetsen met alleen water

4

Elmex Sensitive Plus

28

Elmex Sensitive Professional

28

Sensodyne Proglasur

30

Parodontax

44

Rembrandt

53

Extra tandmateriaal voor kindertandpasta

Naast het minder oplosbaar maken van tanden en het verminderen van tandvleesontsteking bij kinderen, wordt er geprobeerd om met tandpasta een soort van extra tandmateriaal te leveren. Dit zijn biomimetische en bioactieve materialen speciaal ontworpen voor kinderen. Verschillende systemen worden toegepast, zoals toevoeging van de volgende stoffen:

  • calciumglycerofosfaat;
  • brushiet (DCPD; dicalciumfosfaatdihydraat);
  • amorf calciumfosfaat (ACP);
  • ACP met een caseïnederivaat (CCP-ACP);
  • ‘functionalised’ tricalciumfosfaat (TCP);
  • calciumnatriumfosfosilicaat (bioactief glas; Novamin®);
  • nanohydroxylapatiet;
  • arginine met calciumbicarbonaat.

Over calciumglycerofosfaat is te weinig onderzoek gedaan om te zeggen of het daadwerkelijk goed werkt bij kinderen of niet. Kindertandpasta met brushiet wordt gemaakt met natriummonofluorofosfaat of in een tube met twee compartimenten waarvan in een compartiment de pasta met brushiet zit en het andere compartimentpasta met fluoride. Van beide varianten is door fabrikanten een betere bescherming aangetoond.

Houdbaarheid van tandpasta voor kinderen

Heeft tandpasta voor kinderen een uiterste houdbaarheidsdatum? En zo ja, wat gebeurt er dan als de tandpasta over datum is? Radar zocht het uit.

Vermelding houdbaarheidsdatum

Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) wordt de houdbaarheid van cosmetische producten, en dus ook tandpasta voor kinderen, op de verpakking vermeld. Voor de aanduiding van de houdbaarheid zijn in de Cosmeticaverordening twee systemen opgenomen:

  • Houdbaarheidsdatum: als het product minder dan dertig maanden (2,5 jaar) houdbaar is vanaf de productie, dan moet de houdbaarheidsdatum worden vermeld. Op sommige producten wordt deze houdbaarheid van maximaal 2,5 jaar aangegeven met een universeel teken, namelijk het zandlopersymbool. Dan is het niet nodig om de houdbaarheid in verschillende talen op het etiket te vermelden.
  • Houdbaarheidsperiode: Als het product ongeopend dertig maanden (2,5 jaar) of langer houdbaar is, dan moet de gebruiksperiode worden vermeld. Op deze producten hoeft geen uiterste houdbaarheidsdatum te staan, het mag wel. De gebruiksperiode, oftewel de periode waarin het product na opening kan worden gebruikt zonder de werking te verliezen, wordt aangegeven met een symbool van een geopend potje. De periode wordt in maanden aangegeven met de letter ‘M’.

Verschillende soorten tandpasta voor kinderen

Radar heeft bij verschillende tubes tandpasta voor kinderen gecheckt hoe de houdbaarheid wordt aangegeven. Op de tube van Colgate Kids – in dit geval Max White Charcoal – is een zandloper afgebeeld. Dit betekent dat je de tandpasta voor kinderen vanaf de productie nog 2,5 jaar kunt gebruiken zonder dat het de werking verliest. Op de tubes van het merk Dentalux Kids (verkrijgbaar bij de Lidl), wordt een houdbaarheidsperiode aangegeven van twaalf maanden na opening.

Tip: de uiterste houdbaarheidsdatum staat op het doosje, en aan het uiteinde van de tube. Dit is soms wel moeilijker leesbaar.

Werkingskracht van tandpasta voor kinderen

Gedurende de aangegeven periode of houdbaarheidsdatum behoudt kindertandpasta dus de oorspronkelijke kwaliteit en effectiviteit. Tandpasta voor kinderen is niet schadelijk na een bepaalde periode, maar het product verliest wel zijn werkingskracht.

RDA waarde speciaal voor kinderen

Elke kindertandpasta heeft een schurend effect op kindermondjes. Hoe schurend een tandpasta voor kinderen is wordt uitgedrukt in de RDA waarde, Relative Dentin Abrasivity, speciaal ontwikkeld voor kinderen. De RDA-waarde is een indicator en geen exacte voorspeller van de mate van slijtage die de kindertandpasta in de kindermondjes veroorzaakt. Dit komt omdat er meer factoren een bepalend rol spelen zoals de invloed van het speeksel (bijvoorbeeld neutralisatie van de pH van de pasta en de verdunning van de pasta), de wijze van poetsen (frequentie, kracht en ook de lengte van de poetsbeweging) en het type tandenborstel voor kinderen (bijvoorbeeld: dikte van de haartjes en de hardheid van de borstel).